Exkurze Španělsko - Malaga

Dle podmínek projektu je zveřejněn dotazník zájmu o výjezd zaměřený na vzdělávání, sdílení dobré praxe a ukázky různých typů řešení v oblasti komunitní energetiky.

Exkurze je plánovaná na druhou polovinu září 2024 a uskuteční se v Malaze ve Španělsku, kde budeme pokračovat v prohlubování získaných zkušeností v komunitní energetice.

Způsob výběru účastníků se řídí těmito podmínkami:

Pokud uchazeči splňují kritéria uvedená výše, mohou se přihlásit ZDE

Bude-li zájem nad kapacitní možnosti, rozhodující slovo o skladbě účastníků má manažer žadatele jako garant realizace projektu ve spolupráci s členem představenstva MAS.


Hostitelská organizace: https://www.ekipeuropa.com/

Předběžný program:


Doprava:

Info kniha Malaga

Andalusie je autonomní společenství na jihu Španělska, jedno z největších a nejlidnatějších regionů v zemi. Je známá svou bohatou historií, kulturním dědictvím a nádhernou přírodou. Zde je několik klíčových informací o Andalusii:


1. **Geografie a Klima**:  

   Andalusie se rozkládá mezi Středozemním mořem a Atlantským oceánem. Je ohraničena pohořím Sierra Nevada a řekou Guadalquivir. Region má rozmanité klima, od středomořského pobřežního až po kontinentální ve vnitrozemí.


2. **Hlavní Města**:  

   Sevilla je hlavním městem Andalusie a je známá svým nádherným historickým centrem, kde se nachází například Katedrála v Seville a Královský palác Alcázar. Další významná města jsou Málaga, Granada, Córdoba a Cádiz.


3. **Historie**:  

   Andalusie má bohatou a pestrou historii, ovlivněnou mnoha kulturami. Byla klíčovým územím během muslimské nadvlády v Al-Andalusu (711–1492), kdy zde vznikla řada významných staveb a kulturních památek. Po znovudobytí (Reconquista) se stala centrem španělského království.


4. **Kultura a Tradice**:  

   Andalusie je považována za kolébku flamenca, tradičního španělského hudebního a tanečního stylu. Region je také známý svými festivaly, jako je Semana Santa (Svatý týden) a Feria de Abril v Seville. Andalusie má silné zemědělské tradice a je významným producentem olivového oleje.


5. **Památky a Turistika**:  

   Andalusie je domovem mnoha významných historických památek, jako je Alhambra v Granadě, Mezquita v Córdobě a Giralda v Seville. Region nabízí nádherné pláže na Costa del Sol, stejně jako lyžařská střediska v pohoří Sierra Nevada. 


6. **Gastronomie**:  

   Andaluská kuchyně je známá svými chutnými pokrmy, jako je gazpacho (studená rajčatová polévka), pescaíto frito (smažené ryby) a jamón ibérico (španělská sušená šunka). Tapas, malé porce jídla podávané k pití, jsou v Andalusii velmi populární.


Andalusie je destinace, která nabízí bohatou kombinaci historie, kultury a přírodních krás, což z ní činí jedno z nejoblíbenějších míst v Španělsku jak pro turisty, tak pro místní obyvatele.

Málaga je krásné město na jihu Španělska s bohatou historií a množstvím zajímavých míst k návštěvě. Zde je seznam nejzajímavějších míst, která byste měli v Málaze navštívit:


1. **Alcazaba**  

   Středověká maurská pevnost, která byla postavena v 11. století. Alcazaba nabízí nádherný výhled na město a přístav. Uvnitř najdete krásné zahrady a působivé architektonické detaily.


2. **Castillo de Gibralfaro**  

   Tento hrad se nachází na kopci nad Alcazabou a nabízí ještě lepší výhledy na Málagu. Hrad pochází z 10. století a je propojen s Alcazabou opevněnými hradbami.


3. **Katedrála v Málaze (La Manquita)**  

   Impozantní renesanční katedrála, jejíž stavba začala v 16. století. Katedrála je známá jako „La Manquita“ (jednoruká) kvůli své nedokončené druhé věži.


4. **Picassovo muzeum (Museo Picasso Málaga)**  

   Málaga je rodištěm slavného malíře Pabla Picassa, a toto muzeum je věnováno jeho životu a dílu. Obsahuje více než 200 děl, která poskytují vhled do jeho uměleckého vývoje.


5. **Muzeum Carmen Thyssen (Museo Carmen Thyssen Málaga)**  

   Toto muzeum je zaměřeno na španělské umění 19. století, se zaměřením na andaluskou malbu. Je to skvělé místo, pokud se zajímáte o španělskou kulturu a umění.


6. **Muelle Uno a přístav**  

   Moderní přístavní promenáda s obchody, restauracemi a kavárnami. Je to skvělé místo na procházku, s nádherným výhledem na moře a historické centrum.


7. **La Malagueta**  

   Pláž, která se nachází přímo ve městě, jen kousek od centra. Je ideálním místem k relaxaci po dni stráveném prohlídkou památek.


8. **Jardin Botánico Histórico La Concepción**  

   Botanická zahrada, která je považována za jednu z nejlepších tropických a subtropických zahrad v Evropě. Je to klidné místo plné exotických rostlin a krásných krajinných úprav.


9. **El Caminito del Rey**  

   Pokud máte rádi dobrodružství, neměli byste si nechat ujít tento slavný chodník na skalních stěnách soutěsky Desfiladero de los Gaitanes, nedaleko od Málagy.


10. **El Pimpi**  

   Tento tradiční andaluský bar je jedním z nejstarších a nejslavnějších v Málaze. Je to skvělé místo k ochutnání místních vín a tapas.


Tato místa vám poskytnou skvělý zážitek z návštěvy Málagy, která kombinuje historii, kulturu, umění a přírodní krásy.